top of page

ons 03 maj

|

ONLINE VIA ZOOM

EMC tipsar: Nu införs Klimattullar på import till EU – Uppdatering kring CBAM

I mitten av december nådde man inom EU en överenskommelse kring införandet av Klimattullar eller mer formellt ”Carbon Border Adjustment Mechanism” (CBAM) som nu gradvis kommer att börja införas.

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
EMC tipsar: Nu införs Klimattullar på import till EU – Uppdatering kring CBAM
EMC tipsar: Nu införs Klimattullar på import till EU – Uppdatering kring CBAM

Tid och plats

03 maj 2023 19:00 – 04 maj 2023 19:00

ONLINE VIA ZOOM

Om evenemanget

(DETTA ÄR ETT EVENT ARRANGERAT AV SYDSVENSKHANDELSKAMMAREN)

I mitten av december nådde man inom EU en överenskommelse kring införandet av Klimattullar eller mer formellt ”Carbon Border Adjustment Mechanism” (CBAM) som nu gradvis kommer att börja införas. Förslaget innebär i praktiken att företag som importerar varor till EU ska betala lika mycket för varornas koldioxidutsläpp som om de hade varit producerade inom unionen. 

Inledningsvis ska ett antal produkter (cement, gödningsmedel, elproduktion, järn och stål samt aluminium) omfattas av tullarna men på sikt kan fler varor bli aktuella. Från och med oktober 2023 införs redovisningskrav för företag som berörs.

EU-importörer av dessa produkter ska rent praktiskt köpa koldioxidcertifikat som motsvarar de utsläppsrätter som krävts om produktionen skett inom EU. Under detta webbinarium ger vi en bakgrund till varför EU inför tullarna och en överblick kring hur systemet är tänkt att fungera.

Vi belyser bland annat:

  • Vad händer under övergångsfasen från oktober 2023 – 2026? Visst rapporteringskrav införs för de varor som inledningsvis ska omfattas. Hur kommer redovisningen fungera i Sverige?
  • Hur är systemet rent praktiskt tänkt att fungera från 2026?
  • Hur är CBAM kopplat till EU:s utsläppshandel?
  • Vilka importer kommer att omfattas samt vilka krav kommer att ställas på EU importörer?

Föreläsare är Omar Khalil som arbetar på Setterwalls Advokatbyrå med inriktning på frågor rörande moms, tull- och punktskatt.

Varmt välkommen med din anmälan,

Datum: 28 april 2023 Tid: 09:30 - 10:30 Online Livesänt webbinarium via zoom Pris:

595 kr/pers för medlemsföretag i Handelskammaren. Här hittar du våra medlemmar. 895 kr/pers för icke-medlemmar. Moms tillkommer. 

Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas.

Sista anmälningsdag är den 28:e april kl 8.00.

Dela detta evenemang

bottom of page