Välkommen till EMC: Henrik Barth om innovation, samverkan och hållbar affärsutveckling
- info465627
- 3 juli
- 3 min läsning
Vår nye styrelseledamot, Henrik Barth, är en erfaren röst inom hållbar affärsutveckling. Som Tekn. Dr. och docent i innovationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad driver han flera forskningsprojekt med fokus på affärsutveckling, digitalisering och inkludering för ett mer hållbart samhälle. Varmt välkommen till styrelsen, Henrik!

Berätta lite om din forskning – vad innebär innovationsvetenskap, och vilka frågor brinner du för?
Jag var med och etablerade forskarrättigheterna i Innovationsvetenskap 2010, och idag har vi flera doktorander verksamma inom ett stort antal nationella och internationella forskningsprojekt. Innovationsvetenskap innefattar innovativa lösningar vad gäller både produkter, processer och tjänster, men även mer organisatoriska och ledningsmässiga aspekter. Mina områden relaterar framför allt till digitala och tekniska lösningar när hållbara affärsmodeller utvecklas. Ofta behöver de tekniska och affärsmässiga aspekterna integreras när det gäller mer cirkulära lösningar.
Hur ser du på kopplingen mellan innovation och hållbar utveckling i näringslivet?
Jag skulle säga att samverkan är kopplingen mellan innovation och hållbarhet. Tidigare uppfinningar kunde göras mer isolerat och avgränsat, men hållbara innovativa lösningar ställer krav på samarbete och kompetenser inom flera områden som måste utvecklas i ett samspel för att bli framgångsrika.
Hur kan akademi och näringsliv bli bättre på att samarbeta i praktiken?
Vi behöver sänka trösklarna till kunskapsutbyte mellan näringsliv och akademi, och ett sådant sätt är att skapa innovativa arenor som FabLab vid Högskolan i Halmstad, där man kan skapa, utveckla och testa nya innovativa lösningar tillsammans med entreprenörer, företagare, studenter och forskare. Vi behöver skapa fler lokala ”utvecklingshubbar” där vi kan träffas och utbyta erfarenhet då det finns väldigt mycket kompetens i regionen.
Vad tycker du är mest spännande inom hållbarhetsområdet just nu – finns det något som inspirerar dig särskilt?
Jag tycker arbetet med vår nationella beredskap går in i en ny fas. Det är tydligt att vi inte kan förvänta oss att en myndighet kan lösa en krissituation, utan civilsamhället tillsammans med näringslivet måste vara delaktiga och träda fram på ett nytt sätt. Här diskuterar vi just nu nya pilotprojekt med representanter på MSB där vi skissar på ett senario där vi stänger ner delar av produktionen i regionen och arbetar med frågan – hur kan vi lösa produktionen av samhällskritiska produkter inom regionen vid en krissituation? Här vill vi under hösten 2025 testa nya möjligheter med representanter inom Region Halland, näringslivet och högskolan.
Varför är EMCs arbete viktigt?
Vi behöver bli mer hållbara och finna smarta lösningar som stimulerar till nyttan mot cirkulära lösningar. EMC är här ett viktigt forum för att kunna lyfta komplexa frågor och få bolla idéer med ledande aktörer inom området.

Vad tror du är den största utmaningen för företag som vill ställa om till mer hållbara affärsmodeller?
Att man vill ställa om men vet inte hur vägen fram ser ut och att man som företagare inte har tid att prioritera med strategiskt arbete. Det är en tydlig utmaning vi sett hos företagsledare som vi har genomfört observationsstudier med och dokumenterat vad dom gör, minut för minut. Operativt arbete dominerar arbetsdagen med brandkårsutryckningar, och här behövs ofta stora förändringar ske för att skapa förutsättningar till att involvera flera i arbetet mot omställning, både vad gäller anställda men även nätverka externt med leverantörer och kunder.
Har du något konkret råd eller medskick till EMCs medlemmar och andra företag i regionen?
Det finns många satsningar som görs regionalt och internationellt just nu på temat hållbara och cirkulära lösningar. Här kan man få tillgång till ett nätverk och även stöd i omställningsarbetet. Ett sådant exempel som startade i år är SpeedUp Arena Halland, vilket vänder sig till tillverkande företag i Halland som är intresserade av att undersöka möjligheterna till att ställa om mot cirkulära materialval och hållbara affärsmodeller.
Till sist: vad gör du när du inte forskar eller arbetar – har du några intressen utanför jobbet?
Jag älskar att cykla. Varje gång det blir en cykeltur – till affären, jobbet eller ett möte – så är det värden som miljö, hälsa och ekonomi som vinner, ger väldigt mycket mersmak i all enkelhet.