top of page

Vår senaste medlem Greentime ger oss tips på vägen till ett Hållbättre evenemang.

Uppdaterat: 17 dec. 2021

Hej Simon Strandvik, VD på Greentime, och välkommen till nätverket! Kan du kort berätta om vilka ni är och vad ni gör?


VD Greentime
Simon Strandvik, Greentime

Simon:

Vi på Greentime stöttar arrangörer till evenemang att agera mer hållbart (ur alla tre dimensioner) när de planerar sina evenemang. Det gör vi främst genom utbildningar, föreläsningar och rådgivning, men vi driver också ett digitalt planeringsverktyg som ger struktur i planerandet för att skapa mer hållbara evenemang. Vi driver även tredjeparts-certifieringen Hållbart Evenemang som ger en möjlighet för arrangörer att arbeta efter mål och få ett kvitto på sitt hållbarhetsarbete kring sitt evenemang.



Vi på Greentime är just nu tre värderingsstyrda medarbetare på heltid som alla arbetar med att verkligen hjälpa arrangörer att agera mer hållbart. Till vår hjälp har vi även programmerare, UX-designers, hållbarhetsrevisorer och kommunikatörer. Vi arbetar digitalt och sitter i tre olika län, men kontoret finns i Varberg.


EMC:

Det låter som att det händer massvis med saker på daglig basis. Hur kan en vanlig dag se ut för er på Greentime?


Simon:

En av oss håller i någon föreläsning, en annan coachar någon arrangör och en tredje förbereder nästa webinar om hållbarhet vid evenemang.


EMC:

Intressant! Men hur började det hela? Vad var idén bakom Greentime?


Simon:

Under åren 2011-2014 åkte jag runt på många evenemang omkring i Sverige för att ge stöttning i hållbarhetsfrågor och noterade då att jag fick samma frågor överallt: "vad ska vi tänka på, hur har andra gjort och kan du ge bra tips?" Dessutom kom många förfrågningar om att föreläsa. Då bestämde jag mig för att starta Greentime för att kunna dela med mig av erfarenheter till många fler på strukturerat sätt.

EMC:

Har intresset för att arbeta med hållbarhet inom evenemang ökat eller minskat om man tittar tillbaka fem år?


Simon:

Det har definitivt ökat. För fem år sedan stångades vi fortfarande med många för att motivera varför en arrangör skulle arbeta mer med hållbarhet men idag är det mer frågan om hur. Det är där vi kommer in och kan ge ett bra stöd och det ser såklart olika ut beroende på vad det är för typ av evenemang. Idag berättar kunder i högre utsträckning att det kommer krav från finansiärer eller sponsorer på att arbeta med hållbarhet, trots pandemin som fortfarande påverkar branschen i allra högsta grad.


EMC:

Vilka är några av de främsta anledningarna till att arbeta med hållbarhet när man arrangerar olika evenemang?


Simon:

  • Du som arrangör sparar pengar på att arbeta med hållbarhet, exempelvis genom att minska energianvändningen, sortera avfallet bättre och hyra istället för att köpa nytt.

  • Sponsorer och finansiärer börja ställa krav på hur du som arrangör arbetar.

  • Besökare, deltagare och medarbetare värdesätter hållbarhetsfrågor allt mer.

  • Det kommer att komma fler krav framöver – ställer du inte om nu kommer det att kosta betydligt mer om några år.


EMC:

Vad ska man tänka på när man skall hållbarhetscertifiera sitt evenemang för första gången? (något enkelt tips till våra läsare som kan vara bra att tänka på?)


Simon: För det första – var stolta över att beslutet är fattat, för det sätter igång ett arbete, och här gäller det att stå fast vid beslutet. Det kan ibland vara en tröskel att sätta igång med arbetet men vi på Greentime hjälper alltid arrangörer som vill uppnå kriterierna i certifieringen och lägger en bra plan tillsammans. Som en schysst kompis vid sidan som hejar på.


För det andra: sätt igång tidigt – gärna minst ett halvår innan evenemanget äger rum – för då har ni tid att strukturerat sätta en bra grund och få en god dialog med leverantörer och sponsorer.


Tredje tipset är att sätta en policy eller gör ett statement tidigt varför ni arbetar med hållbarhet. Detta blir som en ledstång i hela arbetet och det går alltid att falla tillbaka på detta som en stomme. Annars är det lätt att man tummar lite på de beslut som fattas och det straffar sig längre fram.


EMC:

Tack för dom kloka insikterna. Sett från ett hållbarhetsperspektiv, vad skulle ni vilja göra mer av om ni fick chansen?


Simon:

Vi skulle vilja lägga mer kraft på att föra nyttiga dialoger med regioner och myndigheter som sällan inser kraften i att arbeta med hållbarhet vid evenemang. Kan vi få beslutsorgan långt upp att agera och styra så kommer det bli mycket enklare för arrangörer att agera – oavsett om det handlar om en certifiering eller inte. Vi skulle även vilja arrangera en stor gala i Sverige för att uppmärksamma alla de fantastiska initiativ och prestationer kring hållbarhet vid evenemang.


EMC:

Det låter som bra ambitioner att arbeta för och vi hoppas att ni kan hitta engagemang i vårt nätverk som kan hjälpa er på vägen dit. Vad hoppas ni få ut mer av genom att vara med i EMC Sverige och vill ni skicka med en avslutande uppmaning eller hälsning till nätverket?


Simon:

Vi hoppas kunna få inspiration av andra kring hållbarhetsfrågor generellt och även dela med oss av erfarenheter av hur det går att arbeta med hållbarhet vid evenemang. Även fast vi är verksamma i hela Sverige hoppas vi att kunna träffa likasinnade i Halland, där vi ser ett ganska stort intresse för hållbarhet men rätt lite kring evenemang.


EMC:

SiHälsning till nätverket: vi delar gärna med oss av hur det går att arrangera olika typer av event mer hållbart! Vi har också ett sätt att mäta hållbarhet och delar gärna med oss av tankar och utmaningar.


Du kan läsa mer om Greentime här: https://greentime.se




55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page