Omnibus – Vad betyder den föreslagna lagen för företagens hållbarhetsarbete?
- info465627
- 20 mars
- 3 min läsning
EU:s nya lagförslag Omnibus kan förändra hållbarhetsrapporteringen för företag, men hållbarhetsarbetet förblir avgörande.
EU-kommissionen har lagt fram en ny omnibus-lagstiftning som syftar till att förenkla och minska den administrativa bördan för företagens hållbarhetsrapportering. Men vad innebär detta i praktiken? Och bör företag fortsätta sitt hållbarhetsarbete även om kraven lättas och fler undantas? Vi pratade med Elin Nilsson, projektledare och CSRD-specialist på IVL – Svenska Miljöinstitutet, för att reda ut frågorna.

Vad är syftet med omnibus-lagstiftningen?
"Omnibus är ett lagförslag som samlar flera bestämmelser i ett och samma dokument och som i det här fallet påverkar de tre lagstiftningarna CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) och CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism). Syftet är att öka EU:s attraktionskraft genom att minska den administrativa bördan för företag, så att de i högre grad ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet istället för på rapporteringskrav."
Vad innebär det här rent konkret?
"Det finns två huvudsakliga delar i Omnibus-förslaget som diskuteras. Den första delen är vad man kallar för Stop the clock. Det är ett förslag om att fördröja implementeringen av CSRD och CSDDD till 2028, bland annat för att förhandla fram förändringar av de ingående reglernas respektive innehåll. För detta förslag drivs ett ”fast track” som gör det möjligt för förslaget att antas redan i maj eller i juni.
Den andra delen gäller ändrade tröskelvärden och förenklade rapporteringskrav. Den här delen av förslaget handlar bland annat om vilka företag som ska omfattas av rapporteringskraven, där man alltså vill minska antalet företag som omfattas. Nuvarande förslag skulle innebära att upp till 80% av de företag som idag omfattas av CSRD inte längre skulle behöva rapportera enligt dessa regler. Här väntas en mer utdragen process, där båda Europarlamentet och Europeiska unionens råd kommer att genomföra interna förhandlingar för att ta fram sina respektive positioner inför slutlig omröstning."
Hur sannolikt är det att Omnibus-lagstiftningen går igenom?
”Just nu debatteras EU-kommissionens förslag på olika håll. Förra veckan hölls en första debatt i EU-Parlamentet, men i detta skede har ännu ingen bred konsensus uppnåtts. Debatten visade en gemensam insikt om behovet av förenkling, men också djupa meningsskiljaktigheter kring riktningen och omfattningen av de föreslagna förändringarna. Den fortsatta utvecklingen beror på hur de politiska allianserna formas under de kommande veckorna.”
Hur påverkar det utsläppsrapporteringen?
"De allra största företagen står för en liten andel av det totala antalet företag i EU. De flesta är små och medelstora företag. Om dessa undantas från hållbarhetsrapportering innebär det att en stor del av utsläppen kanske inte kommer att synliggöras på samma sätt som idag. Dock finns en förhoppning om att många företag kommer att fortsätta arbeta med hållbarhet och rapportering på frivillig basis."
Hur ser IVL på Omnibus-förslaget och dess effekter?
"Företag i nuläget bör ’sitta still i båten’. CSRD har redan implementerats i svensk lagstiftning genom årsredovisningslagen.. Även om reglerna ändras är CSRD fortfarande en bra vägledning och ett etablerat ramverk som hjälper företag att identifiera hållbarhetsrisker, attrahera kunder och investerare samt bidra positivt till överenskomna hållbarhetsmål. Det är best practice som bygger på internationella ramverk."
Kommer årsredovisningslagstiftningen fortsätta gälla?
"Då måste vi klargöra skillnaden mellan förordningar och direktiv. Förordningar gäller direkt i EU-länderna, medan direktiv såsom CSRD ska implementeras i nationell lagstiftning. Omnibus kan innebära nya gränsvärden för vilka företag som omfattas, men så länge den nuvarande lagstiftningen gäller bör företag fortsätta enligt befintliga regler. Den dag riksdagen tar ställning till omnibus-lagen så kommer de reglerna att gälla istället."
Finns det affärsmässiga fördelar att fortsätta hållbarhetsrapportera?
"Ja, och det är något vi på IVL märker tydligt i våra kontakter med organisationer. Att samla in data om värdekedjan hjälper företag att förutse och hantera hållbarhetsrisker. Många företag ser svagheter i sin värdekedja just genom att man gör den här rapporteringen. En del i förslaget är dock att de företag som omfattas av rapporteringskrav inte får ställa samma krav på sina leverantörer. Man föreslår ett värdekedjetak där insamlad information ska vara begränsad, vilket innebär att man faktiskt inte får begära information utav företag utanför CSRDs omfattning. Små och medelstora företag får helt enkelt inte störas av mer krav från stora företag och man kan inte begära CO2-bokslut, utan man får nöja sig med uppskattningar istället."
Vad vet vi om hur konsumenter väljer?
“I samband med Green Claims-direktivet gjorde man studier som visar att konsumenter vill kunna göra hållbara val. Om färre företag omfattas av rapporteringskrav kan det bli svårare för konsumenter att fatta informerade beslut. Men företag med transparent hållbarhetsrapportering kan stärka sitt varumärke och vinna konkurrensfördelar."
Slutsats – Vad bör företag göra nu?
"Även om Omnibus kan innebära förändringar i rapporteringskraven, är hållbarhet fortsatt en central fråga. CSRD är inte bara en lag utan också ett ramverk som hjälper företag att förstå och rapportera sina hållbarhetsutmaningar och möjligheter. Företag som fortsätter att rapportera och arbeta strategiskt med hållbarhet kommer att vara bättre rustade för framtida lagkrav och för att attrahera kunder och investerare."
Commentaires