top of page

DIAB blir 2022 års första EMC-medlem

Uppdaterat: 30 aug. 2023Hej Per Hökfelt, Hållbarhetschef på DIAB, och varmt välkomna till nätverket!

Vi träffades under Hållbarhetsdagen Halland 2021 där vi bland annat fick vi lyssna på dig från scenen, men för dom som inte var där; vill du kort berätta om Diab, vad ni gör och vilka ni är?


Per Hökfelt, Hållbarhetschef på DIAB

Tack för det! Vi är ett litet globalt plastföretag med vår svenska fabrik i Laholm med ungefär 1500 anställda fördelat över 7 fabriker runtom i världen. Vår produkt kallas kärnmaterial för sandwichkompositer. Våra kunder använder detta för att göra allt möjligt som ska vara lätt och styvt, t ex. flygplan, vindkraftverk och båtar.

Det låter väldigt intressant. Hur ser en vanlig dag ut för dig på Diab?

Min vardag som Hållbarhetschef ser aldrig likadan ut. Jag har få regelbundna möten och i princip allt jag gör är kopplat till att hjälpa eller styra organisationen på olika sätt. Det handlar om allt från att träffa kunder på landsbygden i Spanien eller Kina till att hitta nya sätt hantera vårt spill på nya sätt eller ta fram nya produkter.

Om jag fick möjlighet att kliva in på Diabs anläggning i Laholm, vad skulle jag bli förvånad över att se där?

Jag tro att du skulle bli förvånad över hur komplicerat det faktiskt är att ta fram vår produkt och sen kanske lite imponerad av vår senaste anläggning där vi investerat ca 200 miljoner.


Vad tror du är dom främsta drivkrafterna inom hållbar utveckling? Var hittar man dom och hur kan man hjälpa dom att snabba på utvecklingen?

Det absolut bästa drivkraften är som vanligt kapitalismen, det skapade alla problem vi har idag med det linjära samhället och den kommer ta oss in i det cirkulära samhället.

Sett från ett hållbarhetsperspektiv, vad skulle ni vilja göra mer av om ni fick chansen?

Vi skulle vilja göra mer ”rörliga” produkter av sandwich komposit, det spar alltid energi när tex. en bil eller båt blir lättare.


Vad hoppas ni få ut mer av genom att vara med i EMC Sverige och vill ni skicka med en avslutande uppmaning eller hälsning till nätverket?

Jag hoppas att vi inom regionen kan utnyttja det faktum att vi ligger nära varandra och dra nytta av goda exempel. Det låter enkelt men hade det varit enkelt så hade vi varit mycket längre fram in i det cirkulära samhället. Jag uppmanar alla att undersöka om det finns en lokal granne som kan tänkas vara intresserad av ert produktionsspill och fundera på om ni kan samköpa exempelvis transporter och energi. Det kan man spara mycket pengar på.Per Hökfelt VP Sustainability & QEHS https://www.diabgroup.com DIAB Group Mobile: +46730777726186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page